Byliny z Amazonie a Peru

Dračí krev - míza stromu Croton Lechleri

 

Sangre de Drago, latex(míza) stromu pocházející z Amazonie nejčastěji v kapkách, u nás známé jako Dračí krev. Croton lechleri je vysoký, štíhlý strom dorůstající výšky 10-20m. Roste ve výškách od 300 do 2.000 m.n.m. v povodí Amazonky a Andách. Místy dokonce tvoří malé lesy.

První zmínka o Sangre de Drago je popisována kolem roku 1600 španělským přírodovědcem a objevitelem, otcem Bernabé Cobo, který jako první popisoval léčivé účinky Croton Lechleri.

Pokud je kůra stromu naříznuta nebo sedřena, vytéká z ní tmavě červená šťávovitá, pěnivá míza, jakoby strom krvácel- odtud pochází název „Dračí krev“. Tato „krev“ je prostředek, který se využívá v přírodním léčitelství k léčbě různých druhů nemocí, má dlouholetou tradici mezi nativními kmeny jihoamerické Amazonie.

Sangre de drago patří díky svým obsahovým látkám a jejich účinkům k nejprozkoumanějším rostlinám z Peru.
Již od šedesátých let minulého století probíhají výzkumy na předních universitách v celém světě.

 

GRAVIOLA, Annona muricata

 

ANONA - GRAVIOLA, Annona muricata

Běžná jména: Nangka blanda, soursop, guanabana, graviola, pichlavý pudink jablko, durian benggala, zuurzak, brazilský Paw Paw, sirsak, Sauersack. Rodina: Annonaceae (Annona rodina).

Graviola v tradiční medicíně

Čaj z listů se používá na sklidnění podrážděných nervů, při hypertenzi nervozitě. Také použitý proti chřipce a horečce.

V peruánské Amazonii se Guanabana užívá ke snížení cukru v krvi cukrovce a jako sedativum.

V brazilské Amazonii se čaj z listů užívá při jaterních problémech.

Na Jamaice, Haiti a v západní Indii a okolí se plody a nebo šťáva z plodů užívají při horečkách, parazitech, průjmu a jako laktagogum; kůra nebo listy pak jako spasmolytikum, sedativum a nervové sedativum, pro úpravu srdečního rytmu, při kašli, chřipce, obtížném porodu, astmatu, astenii, hypertensi a parazitech.

Farmakologie

Graviola je značně používána v alternativní léčbě rakoviny a prevenci.

Obsahuje fytochemikálie, které jsou cytotoxické vůči různým typům nádorových buněk.

Soursop má významné místo v tradiční a alternativní medicíně střední a Jižní Americe.

Přečtěte si více o probíhajícím výzkumu Graviola na PubMed.

Obsahové látky
* Annocatalin, annohexocin, annomonicin, annomontacin, annomuricatin & B, annomuricin A až E, annomutacin, annonacin, annonacinone, annopentocin A až C, cis-annonacin, cis-corossolone, cohibin A až D, corepoxylone, coronin, corossolin, corossolone , donhexocin, epomuricenin & B, gigantetrocin, gigantetrocin & B, gigantetrocinone, gigantetronenin, goniothalamicin, iso-annonacin, javoricin, montanacin, montecristin, muracin až G, muricapentocin, muricatalicin, muricatalin, muri-catenol, muricatetrocin & B muricatin D, muricatocin až C muricin H, I muricin, muricoreacin, murihexocin 3, murihexocin A až C, murihexol, murisolin, robustocin, rolliniastatin 1 & 2, Saba-delin, solamin, uvariamicin I a IV, xylomaticin.

Některé z hlášených fytochemikálií byly izolovány a charakterizovány z různých částí rostliny: annonaceous acetogenins, laktony a isochinolinový alkaloidy; třísloviny, kumariny, procyanidins, flavonoidy, saponiny pentacyclic terpenoidních; p-kumarová, kyselina stearová, kyselina myristová, stepharine, retikulin , ellagic kyselina fytosteroly (?-sitosterol, stigmasterol), cukry, alkoholy, aldehydy, organické a anorganické kyseliny, kovy, anorganické soli, vitamíny B a C, stepharine, retikulin, gama-aminomáselné (GABA), annonacin, annocatalin , annomonicin, annomuricin, annomuricatin, corossolone, epomuricenin, gigantetrocin, javoricin, muricine, muricinine, muricapentocin, muricoreacin, montanacin, montecristin, muracin, muricatalin, muricin, murisolin, robustocin, solamin, a tak dále ( Watt a Breyer-Brandwijk, 1962 ; TDRG, 2002 ).

Léčebná dávka Graviola listu (která nabízí stejně vysoké množství acetogeninů jako kořen a téměř stejně jako semeno) má být 2-3 g přijatých 3 až 4 krát denně. Graviola výrobky (kapsle a tinktury) jsou široce dostupné na trhu v USA  a nyní i nabízeny v obchodech se zdravou výživou. Jako jeden z mechanismů Gravioly je vyčerpání ATP energie pro rakovinné buňky. Nedoporučuje se kombinovat s dalšími doplňky a přírodními produkty, které zvyšují nebo zlepšují buněčné ATP, které mohou snižovat účinek Gravioly. Hlavní doplněk, který zvyšuje ATP je tzv. antioxidant koenzym Q10, proto je třeba se vyhnout společnému užití s Graviolou.

Tradiční příprava: terapeutická dávka se uvádí 2 g třikrát denně v kapslích, tabletách, infuze (jeden šálek ze 2g listů 3x denně) nebo tinktura.

Kontraindikace:

  • Graviola prokázala děložní povzbuzující účinkem na studii se zvířaty (potkani), a proto by neměl být podáván během těhotenství.
  • Graviola má hypotenzní, vasolidační a kardiodepresivní činnost ve studiích na zvířatech a je kontraindikována u lidí s nízkým krevním tlakem. Lidé, kteří užívají antihypertenziva, poraďte se se svým lékařem, než začnete užívat Graviolu.
  • Graviola prokázal významné vlastnosti vitro antimikrobiální. Chronické, dlouhodobé užívání této rostliny může vést k vymírání přátelských bakterií v trávicím traktu kvůli jeho antimikrobiální vlastnosti. Doplnění stravy o probiotika a trávicí enzymy je vhodné, pokud se tato rostlina používá déle než 30 dnů.
  • Graviola prokázala emetické vlastnosti v jedné studii se zvířaty s prasaty. Velké jednotlivé dávky může způsobit nevolnost nebo zvracení. Pokud k tomu dojde je potřeba snížit spotřebu.
  • Jedna studie s krysami, kterým byl podáván extrakt z kůry intragastricky (při 100 mg / kg) vykázala nárůst dopamin, norepinefrinu, a činnost monoaminooxidázy, stejně jako inhibici uvolňování serotoninu v stresem vyvolaných potkanů.
  • Alkohol výtažky z listů Graviola neprokázaly žádné toxické účinky nebo nežádoucí účinky u myší 100 mg / kg, ale v dávce 300 mg / kg, bylo pozorováno snížení explorační chování a mírné břišní zúžení. Pokud k útlumu nebo ospalosti dojde, je třeba snížit užívané množství.

Lékové interakce: Nejsou hlášeny. Graviola však může potencovat antihypertenzní a srdeční tlumivé léky. Může zvýšit účinek antidepresiv a interferovat s MAO-inhibitory drog. Viz výše kontraindikace.

Graviola je jistě slibný přírodní prostředek, který znovu zdůrazňuje význam zachování zbývajícího ekosystémy deštného pralesa. Mnoho lidí věří, že lék na rakovinu a mnoho dalších nemocí je skutečně uschován v rostlinách deštného pralesa. Měli bychom tedy přijmout nezbytná opatření k ochraně našich zbývajících deštných pralesů před zničením.

prohlédnout v eshopu

Více info + zdroje:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22938417 - Chemopreventivní potenciál Annona muricata L listů - studie,
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22524847Kvantitativní posouzení relativní protinádorové potenciálu n-butanolic extraktu z listů Annona muricata z Linn. v normálních a nesmrtelnou lidských buněčných linií.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22475682Graviola: nový slibný přírodní lék, který inhibuje nádorového bujení a metastazování buněk karcinomu pankreatu in vitro a in vivo pomocí pozměňování buněčného metabolismu.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20162039
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20162043


DAMIANA - Posvátné Afrodiziakum

 

damianaDAMIANA | Turnera Diffusa

posvátná rostlina Aztéků

Damiána, je malý keř se silně aromatickými listy.

Mexičtí bylinkáří používají tuto bylinku jako afrodisiakum a uklidňující přípravek.

Dodnes se teší ve střední americe a zejména v Mexiku veliké oblibě jako sexuální tonikum pro muže i ženy, i když se zdá že v tomto směru lépe funguje na ženský organismus, narozdíl od Muiry puamy, se kterou má jinak mnoho společného.

Damiána se používá od pradávna k léčbě průduškových onemocnění, zejména pak průduškového astmatu, při depresi, nedostatku testosteronu, zvětšené prostatě z novějších možností - na léčbu tzv. prostatismu mladších mužů (tzn. chronicky podrážděnou prostatu, popř. s aseptickým zánětem), léčí i hypertrofii prostaty u pánů věkově již strarších.

Zlepšuje krevní cirkulaci a prokrvení jednotlivých orgánů, léčí záněty močových cest a ve větším množství zrychluje metabolismus.

Posiluje nervový systém a je pokládána za mozkové tonikum zejména v kombinaci s jinanem dvoulaločným, také zvyšuje dynamogenii, tzn, že činí apatické lidi aktivními.

Tradiční způsob užití je v afrodisiakálním nápoji. Používá se i jako součást vykuřovadel.

PROHLÉDNOUT V ESHOPU

ČERVENÉ LAPACHO - Imunita, Rakovina, Játra, Posílení organismu

 

Pau_Darco_OLLAPACHO - ČAJ INKŮ - ČAJ ŽIVOTA

Tabebuia heptaphylla, Tabebuia, Lapacho, Purple lapacho

Léčivé účinky těchto stromů byly využívány Indiány z kmene Inků. To, co Inkové již dávno věděli, bylo vědci nyní objeveno znovu. Stalo se tak zejména zásluhou lékaře Dr. Paula Martina, který dlouhodobě sledoval lidové léčitelství mezi jihoamerickými indiány. Zjistil, že potomci Inků, kmen Callawaya v mnoha případech používají k léčbě kúru stromu Lapacho.

Jedná se o strom z rodu Bignoniaceaen a má mnoho botanicky příbuzných druhů v Americe i Africe. Květy jihoamerických tropických stromů jsou masožravé, živí se hmyzem. Z jihoamerických Lapacho mají největší léčivé účinky Lapacho Colorado a Lapacho Morado, tzv. červená Lapacha. V zemích Latinské Ameriky je od roku 1982 oficiálně uznán jako léčivá rostlina a v Argentině je používán zejména k léčbě rakoviny a nádorových onemocnění.

Dle vyjádření mnoha botaniků, chemiků i lékařů se jedná o jednu z nejúčinějších léčivých rostlin na světě.


Od roku 1991 přichází na západoevropské trhy. Pěstování, sběr, zpracování a doprava podléhá přísné kontrole.

Indikace:

  • výrazné účinky proti nádorům a rakovině, výrazně snižuje toxické účinky chemoterapie u zhoubných onemocnění
  • podporuje imunitní systém, z toho důvodu je vhodný u všech infekčních onemocnění vč. AIDS a infekcí provázejících leukémii
  • anemie a jiné poruchy krevního obrazu
  • zažívací potíže, žaludeční vředy, choroby jater, žlučníku, střev
  • nespavost, stavy úzkosti a strachu
  • cukrovka, bronchitida, Lupus, Parkinsonova choroba, bércové vředy, křečové žíly, nehojící se rány, zmírnění bolesti
  • preventivně jako prostředek k posílení organismu

Příprava: 10 g ( 1 polévková lžíce ) na čtyři šálky vody
Čaj se vysype do vroucí vody, nechá se 5 min povařit, potom 20 min louhovat.
K louhování použijte skleněnou či keramickou nádobu.
Nedávat do hliníkových nádob.
Pro terapeutické účely užívat 3 šálky denně mezí jídly, neslazený s ustálenou pokojovou teplotou.Užívat 4 týdny (200g), zopakovat dle potřeby po dalších 4 týdnech.Jako čaj běžné spotřeby pít kdykoliv horký i chlazený.