Složení Lepidium meyenii (maka peruánská):

Maka obsahuje řadu bioaktivních látek. Mezi hlavní složky patří:

  1. Alkaloidy: Maka obsahuje unikátní skupinu alkaloidů nazývaných makamidy a makaeny.
  2. Glukosinoláty: Tyto látky jsou také nalezeny v mnoha jiných rostlinách z čeledi Brassicaceae (např. brokolice, zelí).
  3. Steroly: Beta-sitosterol, kampesterol, stigmasterol a další.
  4. Tuky a mastné kyseliny: Včetně linolenové, palmitové a olejové kyseliny.
  5. Aminokyseliny: Maka je bohatá na esenciální aminokyseliny.
  6. Vitamíny a minerály: Včetně vitamínů B1, B2, C a E a minerálů jako železo, mangan, vápník, draslík a zinek.

Významné obsahové látky:

Z hlediska léčivých účinků jsou nejdůležitější makamidy a makaeny. Tyto sloučeniny jsou specifické pro rostlinu maka a hrají klíčovou roli v mnoha z jejích tradičních využitích.

Účinky:

  1. Adaptogenní účinky: Maka může pomoci tělu vyrovnat se s různými formami stresu a zlepšit celkovou vytrvalost a výkonnost.
  2. Libido a reprodukční funkce: Bylo zjištěno, že maka zvyšuje sexuální touhu u mužů i žen a může podporovat zdravou reprodukční funkci.
  3. Nálada a kognitivní funkce: Existují důkazy, že maka může mít pozitivní vliv na náladu a kognitivní funkce, i když tento účinek potřebuje více výzkumu.
  4. Hormonální rovnováha: Maka může modulovat hladiny některých hormonů, což může být užitečné pro ženy v menopauze.

Dávkování:

Doporučené dávkování maky může být různé v závislosti na formě (surový prášek, gelatinizovaný prášek, extrakt, atd.) a účelu užívání. Obvykle se dávky pohybují od 1,5 do 5 gramů sušeného prášku denně. Vždy byste měli postupovat podle doporučení výrobce a konzultovat se svým lékařem nebo specialistou na výživu před začleněním jakéhokoli doplňku do vaší diety.

"Chcete se dozvědět více o historii, tradičním využití a specifických zdravotních tvrzeních Maky Horské? Prohlédněte si náš podrobný článek o Mace Horské."