Vilcacora (Uncaria tomentosa): Léčivá rostlina z Amazonie pro imunitu a boj s rakovinou

Původ a Historie

Kočičí dráp, známý také jako Uňa de Gato, Cat's Claw nebo Vilcacora, je dřevitá liána z amazonské džungle. Její popularita v Evropě je zásluhou pátera Edmunda Szeligy, který ji představil po svém návratu z mise v Amazonii.

Schválená Zdravotní Tvrzení

Dle evropských regulačních orgánů má Vilcacora následující schválená zdravotní tvrzení:

  • Přirozená obranyschopnost - imunitní systém: Vilcacora může podporovat přirozenou obranyschopnost a imunitní systém.

  • Normální stav kloubů: Vilcacora může přispívat k udržení normálního stavu kloubů.

Další Potenciální Účinky

Mimo schválených tvrzení je Vilcacora tradičně používána v některých kulturách pro různé zdravotní problémy:

  • Gastrointestinální potíže: Existují náznaky, že Vilcacora může pomoci s některými gastrointestinálními potížemi, ale potřebujeme více důkazů.

  • Rakovina: Ačkoli existují některé studie zkoumající potenciální účinky Vilcacory v souvislosti s rakovinou, není možné tvrdit, že má léčivé účinky proti rakovině nebo jakémukoli jinému onemocnění. Je důležité konzultovat se s lékařem ohledně léčby rakoviny nebo jakéhokoli jiného zdravotního stavu.

Příprava a Dávkování

Pro přípravu odvaru z Vilcacory se doporučuje kombinace 1 lžíce sušené kůry a 1 litru studené vody. Tuto směs přiveďte k varu a vařte 15-20 minut. Následně sceďte a konzumujte třikrát denně po jedné sklenici. Odvar má charakteristickou červenou barvu.

Upozornění: Doporučujeme se vyvarovat konzumace těhotným a kojícím ženám, dětem do 3 let a lidem před nebo po transplantaci orgánů.

Pokud se rozhodnete vyzkoušet Vilcacoru, doporučuje se dodržovat doporučené dávkování a konzultovat se s lékařem nebo specialistou na bylinnou medicínu.

Kontraindikace zahrnují osoby před a po transplantaci kostní dřeně a vnitřních orgánů, při transfúzi krve nebo užívání krevních preparátů, autoimunitní onemocnění, hemofylii, osoby s cukrovkou I. typu a závislé na insulinu, alergii na salicyláty, astmatiky a žaludeční vředy. Také je kontraindikováno při rakovině léčené hormonálními léky.

Díky pečlivému výzkumu známe podrobně chemické složení Vilcacory, její biologické vlastnosti, toxikologii, bezpečnost podávání a účinky na lidský organismus. Hlavními léčivými složkami Vilcacory jsou alkaloidy, zejména indolové a oxindolové alkaloidy, glykosidy, polyfenoly, triterpeny, proanthokyanidy a fytosteroly.

Mezi hlavní účinky na lidský organismus patří protirakovinné, protizánětlivé, antivirové, antiepileptické, imunomodulační a imunostimulační, antioxidační a detoxikační účinky. Vilcacora může snižovat krevní tlak, působit jako antiarytmikum a chránit epiteliální buňky před změnami vedoucími k nádorovému bujení.


Upozorňujeme, že uvedené informace by měly být použity pouze pro informační účely a nepodléhají schválení žádným regulačním orgánem v EU. Před užíváním jakýchkoli bylin nebo doplňků stravy byste měli konzultovat svého lékaře.