Ochrana proti klíšťatům: Přírodní doplňky stravy pro prevenci a léčbu

Ochrana proti klíšťatům: Doporučené doplňky stravy

Ochrana proti klisteti

S příchodem teplých měsíců se zvyšuje riziko setkání s klíšťaty a jiným bodavým hmyzem. Tato malá, ale nebezpečná stvoření mohou přenášet vážné nemoci, jako je lymská borelióza a klíšťová encefalitida. Prevence je klíčová a kromě používání repelentů je možné využít i přírodní doplňky stravy, které mohou pomoci odpuzovat klíšťata a podporovat zdraví při nákaze. Zde jsou některé doporučené produkty:

1. Vitamín B1 (Thiamin)

Vitamín B1 může pomoci odpuzovat klíšťata a komáry díky jeho specifickému zápachu, který je pro hmyz nepříjemný. Doporučené dávkování je 50-100 mg denně.

2. Česnek

Česnek obsahuje sloučeniny síry, které mohou působit jako přírodní repelent. Kromě toho česnek podporuje imunitní systém. Doporučuje se konzumace čerstvého česneku nebo česnekových kapslí.

3. Beta-glukany

Beta-glukany posilují imunitní systém a mohou pomoci tělu lépe se bránit proti infekcím přenášeným klíšťaty. Najdete je v potravinových doplňcích obsahujících extrakt z houby Reishi nebo z ovsa.

4. Omega-3 mastné kyseliny

Omega-3 mastné kyseliny podporují celkové zdraví a mohou pomoci snížit zánět, což je užitečné při boji s infekcemi. Najdete je v rybím oleji nebo lněném semínku.

5. Echinacea

Echinacea je známá svými imunostimulačními účinky a může pomoci tělu lépe se bránit proti infekcím. Doporučuje se užívat echinaceové kapsle nebo čaj.

Prevence a boj s nákazami přenášenými klíšťaty a komáry

Pokud dojde k pokousání klíštětem nebo komárem, je důležité sledovat příznaky a v případě potřeby vyhledat lékařskou pomoc. Kromě toho existují doplňky stravy, které mohou podpořit zdraví při nákaze:

1. Vitamín C

Vitamín C je silný antioxidant, který podporuje imunitní systém a může pomoci tělu bojovat proti infekcím. Doporučená denní dávka je 500-1000 mg.

2. Probiotika

Probiotika podporují zdraví střev a imunitního systému. Pomáhají obnovit rovnováhu střevní mikroflóry, což je důležité při boji s infekcemi. Doporučuje se užívat kvalitní probiotické doplňky s různými kmeny bakterií.

3. Andrographis

Andrographis paniculata (právenka látnatá) je bylina používaná v tradiční medicíně pro své protizánětlivé a imunostimulační účinky. Může pomoci při léčbě lymské boreliózy a dalších infekcí. Doporučuje se užívat extrakt z andrographisu ve formě kapslí.

4. Kurkumin

Kurkumin (Curcumin), aktivní složka kurkumy, má silné protizánětlivé účinky a může pomoci snížit zánět způsobený infekcemi. Doporučuje se užívat kurkuminové doplňky ve formě kapslí nebo prášku.

5. Kolostrum

Kolostrum (Colostrum) je bohaté na imunoglobuliny a další látky, které podporují imunitní systém. Může pomoci při boji s infekcemi a zrychlit zotavení. Doporučuje se užívat kolostrum ve formě prášku nebo kapslí.

Závěr

Prevence a ochrana proti klíšťatům a bodavému hmyzu je nezbytná pro udržení zdraví během letních měsíců. Využití přírodních doplňků stravy může být účinným způsobem, jak podpořit imunitní systém a snížit riziko nákazy. Nezapomínejte na pravidelnou kontrolu těla po pobytu v přírodě a v případě potřeby vyhledejte lékařskou pomoc.