Vliv Stravy na Akné

Vliv Stravy na Akné: Co Jíst a Čemu se Vyhnout pro Zlepšení Pleti

akne-a-dieta

Akné je běžný kožní problém, který postihuje lidi všech věkových kategorií. Výzkum naznačuje, že strava může hrát významnou roli v prevenci a léčbě akné. V tomto článku se podíváme na to, jaké potraviny by měly být součástí vaší stravy a kterým byste se měli vyhnout, pokud chcete zlepšit zdraví své pleti.

Potraviny, které mohou pomoci v boji proti akné

Potraviny bohaté na Omega-3 mastné kyseliny: Losos, sardinky, lněná semínka a vlašské ořechy obsahují omega-3 mastné kyseliny, které mají protizánětlivé účinky a mohou pomoci snížit záněty spojené s akné.

Zelená listová zelenina: Špenát, kapusta, rukola a další druhy zelené zeleniny (zelené potraviny - greenfoods) jsou bohaté na antioxidanty, vitamíny a minerály, které podporují zdraví pokožky.

Bobule: Jahody, borůvky, maliny a další bobule obsahují vysoké množství antioxidantů, které pomáhají chránit pokožku před poškozením volnými radikály.

Čisté proteiny: Kuřecí maso, ryby, luštěniny a tofu jsou dobrým zdrojem čistých bílkovin, které jsou nezbytné pro opravu tkání a regeneraci pokožky.

Potraviny bohaté na zinek: Dýňová semínka, quinoa, fazole a celozrnné obiloviny jsou bohaté na zinek, minerál, který hraje klíčovou roli v udržování zdravé pokožky a hojení ran.

Probiotické potraviny: Jogurt, kefír, kysané zelí a kimchi podporují zdraví střevní mikroflóry, což může mít pozitivní vliv na zdraví pokožky. Probiotika jako doplněk stravy.

 

Potraviny, kterým je lepší se vyhnout

Rafinované cukry a sladkosti: Cukrovinky, slazené nápoje a další potraviny s vysokým obsahem cukru mohou zvyšovat hladinu inzulinu v krvi, což může vést ke zvýšené produkci mazu a zhoršení akné.

Rychlé občerstvení a nezdravé tuky: Fast food, smažené potraviny a potraviny s vysokým obsahem nasycených a transmastných kyselin mohou přispívat k zánětům a zhoršení stavu pleti.

Mléčné výrobky: U některých jedinců mohou mléčné výrobky, jako je mléko, sýry a zmrzlina, zhoršovat akné, pravděpodobně kvůli hormonům obsaženým v mléce.

Bílé pečivo a rafinované obiloviny: Bílé pečivo, těstoviny a další produkty z rafinované mouky mohou zvyšovat hladinu cukru v krvi a podporovat záněty.

Potraviny s vysokým glykemickým indexem: Potraviny s vysokým GI, jako jsou bílý chléb, bramborové lupínky a sladké cereálie, mohou zvyšovat hladinu inzulinu a podporovat tvorbu akné.

Doporučované Doplňky Stravy pro Boj proti Akné

Vitamin D3 s K2 a Hořčíkem

Dr. Eric Berg DC doporučuje užívání vysokých dávek vitamínu D3, konkrétně až 20,000 IU denně, jako prostředek ke zlepšení symptomů akné. Vitamin D má antimikrobiální a protizánětlivé vlastnosti, které pomáhají omezovat růst bakterií způsobujících akné a zmírňují záněty v pokožce. Při užívání vysokých dávek vitamínu D3 je důležité kombinovat ho s vitamínem K2 a hořčíkem:

  • Vitamin K2: Pomáhá směrovat vápník do kostí a zubů, čímž zabraňuje jeho hromadění v cévách a měkkých tkáních, což by mohlo být způsobeno zvýšeným vstřebáváním vápníku při užívání vysokých dávek vitamínu D3.
  • Hořčík: Je nezbytný pro aktivaci vitamínu D v těle. Bez dostatečného množství hořčíku nemusí být vitamín D plně využit a může dojít k nerovnováze minerálů, což může ovlivnit zdraví kostí a cév.

Při užívání vysokých dávek vitamínu D3 je však důležité konzultovat to s lékařem a pravidelně monitorovat hladinu vitamínu D v krvi, aby se předešlo riziku hyperkalcémie a poškození ledvin.

Odkaz na video Dr. Berg

Omega-3 Mastné Kyseliny

Omega-3 mastné kyseliny mají silné protizánětlivé účinky a mohou pomoci zmírnit záněty spojené s akné. Pokud strava neobsahuje dostatek omega-3 z potravin jako jsou losos, sardinky, lněná semínka a vlašské ořechy, lze zvážit užívání doplňků stravy obsahujících rybí olej nebo olej z lněných semínek. Tyto doplňky mohou pomoci zlepšit stav pokožky a snížit výskyt akné.

Zinek

Zinek je minerál, který hraje klíčovou roli v udržování zdravé pokožky a hojení ran. Doplňky stravy obsahující zinek mohou být užitečné pro lidi trpící akné, zvláště pokud jejich strava neobsahuje dostatek zinku z potravin jako jsou dýňová semínka, quinoa, fazole a celozrnné obiloviny. Dávka zinku by měla být konzultována s lékařem, protože nadměrné množství může mít nepříznivé účinky.

Probiotika

Probiotika podporují zdraví střevní mikroflóry, což může mít pozitivní vliv na zdraví pokožky. Kromě konzumace probiotických potravin jako jogurt, kefír, kysané zelí a kimchi, lze zvážit i užívání probiotických doplňků stravy. Tyto doplňky mohou pomoci obnovit rovnováhu střevní mikroflóry a tím přispět ke zlepšení stavu pokožky.

Vitamin A

Vitamin A je důležitý pro regeneraci pokožky a může pomoci snížit tvorbu kožního mazu, což je faktor, který přispívá k akné. Doplňky stravy obsahující vitamin A, jako jsou retinoidy nebo beta-karoten, mohou být užitečné, ale měly by být užívány pod dohledem lékaře, protože nadměrné množství vitaminu A může být toxické.

Vitamín E

Vitamin E je silný antioxidant, který pomáhá chránit pokožku před poškozením volnými radikály. Užívání doplňků stravy s vitaminem E může pomoci zlepšit stav pokožky a snížit výskyt akné. Je však důležité dodržovat doporučené dávkování, aby se předešlo potenciálním vedlejším účinkům.

Vitamín C

Vitamin C podporuje tvorbu kolagenu a pomáhá při hojení ran. Užívání doplňků stravy s vitaminem C může přispět ke zlepšení zdraví pokožky a snížení zánětů spojených s akné. Vitamin C také působí jako antioxidant, který chrání pokožku před poškozením volnými radikály.

Přírodní Léčiva pro Hormonální Akné

Hormonální nerovnováhy mohou významně přispívat k rozvoji akné. Některé byliny a doplňky stravy mohou pomoci regulovat hormony a zmírnit příznaky akné:

  • Saw Palmetto: Inhibuje přeměnu testosteronu na DHT, což může snížit produkci mazu a tím předcházet akné.
  • Černucha (Black Cohosh): Používá se k regulaci hladin estrogenu, což je užitečné zejména při akné spojeném s menstruačním cyklem.
  • Košťálová zelenina & DIM doplňky: Zelenina jako brokolice, květák a kapusta pomáhají vyrovnávat hladiny estrogenu díky obsahu indol-3-karbinolu (I3C). DIM (diindolylmethan) doplňky, odvozené z I3C, podporují hormonální rovnováhu a mohou snížit cystické akné způsobené dominancí estrogenu.
  • Ostropestřec (Milk Thistle): Podporuje funkci jater a pomáhá při detoxikaci, což je klíčové pro hormonální rovnováhu.
  • Kopřiva kořen: Pomáhá regulovat hormonální nerovnováhu inhibicí enzymu, který přeměňuje testosteron na DHT.

Doporučení

Před začátkem užívání jakýchkoli doplňků stravy je vždy nejlepší konzultovat se s lékařem nebo odborníkem na výživu. Správné dávkování a kombinace doplňků může výrazně ovlivnit jejich účinnost a bezpečnost. Kombinace zdravé stravy, správné péče o pleť a vhodných doplňků stravy může pomoci v boji proti akné a podpořit celkové zdraví pokožky.

 

Závěr

Strava hraje důležitou roli v prevenci a léčbě akné. Zařazení potravin bohatých na antioxidanty, omega-3 mastné kyseliny a probiotika může podpořit zdraví vaší pokožky, zatímco vyhýbání se rafinovaným cukrům, nezdravým tukům a potravinám s vysokým glykemickým indexem může pomoci zlepšit váš stav. Pamatujte, že každý člověk je jedinečný, a to, co funguje pro jednoho, nemusí nutně fungovat pro druhého. Pokud máte vážné problémy s akné, je nejlepší se poradit s dermatologem nebo odborníkem na výživu, který vám může poskytnout individuální doporučení.

Doporučené doplňky stravy a bylinky pro podporu léčby akné