Plody země - obsahové látky a účinky

plody_zeme_clanek_obrazek_biorenesance

ANANAS

-obsahuje enzym bromelin, který se však tepelnou úpravou ničí. Doporučuje se při onemocněních žaludečně - střevních, jaterních, ledvinových, srdečních a chudokrevnosti. Nevhodné při gartitidě a žaludečních vředech.

ANGREŠT

-má močopudné účinky a působí jako jemné projímadlo. Pomáhá při kožních onemocněních a při chudokrevnosti.

ARAŠÍDY

-burské oříšky, obsahují hodně tuku. Konzumují se pražené při onemocněních krve a při snížené srážlivosti krve.

AVOKÁDO

-má vysoký obsah kyseliny pantotenové, vitamíny C,D,E a B a také karoten. Používá se při kožních onemocněních a vypadávání vlasů, cukrovce, proti střevním infekcím, ale též jako afrodisiakum.

BANÁNY

-používá se podle stupně zralosti. Nezralé plody při cukrovce, zralé plody při nemocích žaludku a dvanácterníku.

BORŮVKY

-obsahují hodně železa a manganu.Mají protizánětlivé účinky, zlepšují zrak, omlazují a dokonce pomáhají léčit i nádorová onemocnění. Konzumují se při průjmech, ledvinových kamenech a žaludečních vředech. Výluh z plodů a listů se používá jako obklad při hemeroidech a kožních onemocněních, ke kloktání při angíně.

BRAMBORY

-jsou zvláště vhodné při cukrovce. Šťáva ze syrových brambor se pije při zácpě, bolestech hlavy, vysokém krevním tlaku, cukrovce a žaludečních vředech. Při opaření, spálení a omrzlinách pomáhá syrový nastrouhaný brambor smíchaný s olivovým olejem. Též dobré na hemeroidy a onemocnění kůže.

BROSKEV

-povzbuzuje trávení a pomáhá při onemocněních srdce. Nevhodné při cukrovce a obezitě. Jádra obsahují kyselinu kyanovodíkovou - jsou jedovatá.

BRUSINKA

-má antibakteriální a protizánětlivé účinky, snižuje horečku a kašel.

CELER Fialová

-hojně se používá při redukčních dietách, snižuje horečku, pročisťuje krev, je močopudný a jeho spařené listy vybělují pihy.

CIBULE

-konzumace pomáhá při průjmech, revmatismu, rýmě a jako prevence chřipky. Vnější použití při revmatismu, omrzlinách, popáleninách, svědivých onemocněních kůže, migrénách, hemeroidech a při poštípání hmyzem. Aroma cibule odpuzuje komáry.

CITRON

-citonová šťáva pomáhá při všech žilních onemocněních (záněty žil, křečové žíly, hemeroidy...), žloutence, tuberkulóze, angíně, horečce, infekcích, zvracení. citronovou šťávu nanášíme při omrzlinách, ekzémech, aftech, migréně, krvácení z nosu. Šťávou ošetřujeme suchou a popraskanou pleť a lámavé nehty.

ČEKANKA

-čistí krev a je močopudná. Odvar používáme na různé vyrážky, akné, jizvy a ekzémy.

ČESNEK

-má antimikrobialní účinky. Rozmačkaný nebo výtažek používáme při vypydávání vlasů, na bradavice, svrab a otoky a pohmožděniny.

FÍKY

-mají projímavé účinky, používají se při chronické zácpě, hemeroidech, horečce, spalničkách, angíně, kašli,chudokrevnosti a ledvinových kamenech.Nevhodné při cukrovce, obezitě a průjmech.

HROZNOVÉ VÍNO

-při redukční dietě konzumujeme denně kilogramový krozen.Dále se doporučuje při poruchách trávení, zácpě, a horečce.Nevhodné při cukrovce.

HRUŠKA

-čistí moč, jsou doporučují se při nadváze, revmatismu, snižují teplotu a urychlují hojiní ran.

JABLKO

-má vysoké množství vitamínů a minerálů, uklidňuje nervy, má protizánětlivé a krvetvorné účinky, léčí průjem, poruchy trávení, chudokrevnost, bolesti hlaby, sklerózu, závratě, žaludeční a dvanácterníkové vředy, chřipku a nachlazení a čistí zuby. Kašička a šťáva se používá na popáleniny, omrzliny, trhlinky v ústech a na prsních bradavkách a ke zvlhčení a regeneraci pleti.

JAHODY

-obsahují mnoho vitamínů a minerálů, doporučují se při srdečních nemocích, vysokém krevním tlaku, žaludečních vředech a chudokrevnosti. Dále se používá odvar nebo kaše při ošetřování pleti, na hemeroidy, zápach z úst, ekzémy a hnisající rány.

KAKAO

-obsahuje povzbuzující látky, používá se při oslbení orgynismu, vyčerpanosti a k posílení nemocných dětí.

KÁVA

-se doporučuje při horečce, bolesti hlavy a únavě. Na odřeniny a rány sypeme mletou prženou kávu. Nevhodná při nervových poruchách, žaludečních vředech a srdečních nemocech.

KIWI

-obsahuje veliké množství vitamínu C, doporučuje se při nadměrném krvácení a tuberkulóze, ošetřuje zkažený chrup.

KMÍN

-má projímavé a uklidňující účinky, upravuje trávení, klidní křeče žaludku a střev a u kojících žen zvyšuje tvorbu mléka.

KŘEN

-je vhodný při chudokrevnosti, nechutenství, ledvinových kamenech, vodnatelnosti, poruchách menstruačního cyklu, používá se při bolesti páteře, hlavy, revmatismu, hnisajících ranách, ušních zánětech, angíně, zesvětluje pihy a pigmentové skvrny.

MALINY

-jsou snadno stravitelné, vhodné i při cukrovce, snižují horečku, průjmy, hemeroidy, arteriosklerózu, akné, astma, kožní vyrážky.

MANDLE

-snižují horečku, hojí rozpraskanou pokožku, odřeniny, a chraptění.

MELOUN

-je velmi močopudný, odbourává z těla cholesterol, a působí protiskleroticky. Obsahuje vitamíny C, B, PP a karoten. Doporučuje se při onemocnění ledvin, jater, chudokrevnosti, hemeroidech, zácpě, horečce, zimnici, a při akné a na pigmentové skvrny. Předávkování může vyvolat průjem nebo bolení břicha. Vodní meloun je vhodný i pro diabetiky.

MERUŇKA

-reguluje trávení, povzbuzuje chuť k jídlu, pomáhá při nespavosti, avitaminóze, kašli a zánětu horních cest dýchacích, zpomaluje proces stárnutí a prodlužuje život. Čistí pleť a ošetřuje sluneční spáleniny. Meruňky obsahují též hodně železa a tak jsou vhodné při krevních potížích,sušené ovoce se doporučuje při cukrovce.

MRKEV

-obsahuje velké množství vitamínu A, posilije organismus, šťáva zředěná 1:1 je vhodná i pro miminka, zklidňuje u nich průjem, vhodná při chudokrevnosti, hemeroidech, infarktu, poruchách zraku, léčí neplodnost a obklady jsou vhodné při popáleninách, aftech, omrzlinách a popraskané kůži.

OKURKA

-je močopudná, žlučopudná a pročisťující, použítí při zácpě, vodnatelnosti, onemocnění jater, žloutence, čistí pleť, akné, pihy a pigmentové skvrny.

OLIVY

-účinnější jsou černé, použití při zácpě, onbemocnění ledvin, cukrovce, prodlužují život.

OŘECHY VLAŠSKÉ

-mají vysoký obsah vitamínů, minerálních látek a kalorií. Jsou vhodné při průjmech, střefvních parazitech, onemocněních žaludku a dvanácterníku, cukrovce, krvácení, arterioskleróze, poruchách trávení a nechutenství, snižují obsah cukru v krvi, čistí krev, zvyšují její srážlivost, jako obklady na rány, vyrážky, při vypadávání vlasů, ale i k barvení (oživení barvy) vlasů.

OSTRUŽINA

-má antibakteriální účinky, používá se při průjmu, i zácpě, nespavosti, zánětech žaludku, nachlazení a vyčerpání. Jako obklad se používá při onemocněních kůže.

PETRŽEL

-je velmi silným lékem, je močopudný, apoužívá se při léčbě močových kamenů, nechutenství, revmatismu, střevních parazitech, průjmu, onemocněních jater, infekčních nemocích jako je spála, plané neštovice a spalničky, při poruchách menstruace , poštípání hmyzem, vyrážkách a osvěžení pleti. Pozor v těhotenství může ve větším množství vyvolat potrat.

PISTÁCIE

-povzbuzují celý organismus, tvorbu krve a pomáhají při otavě jedovatými rostlinami.

POMERANČ

-má vysoký obsah vitamínů, vlákviny a organických kyselin. Použítí při zvýšených teplotách, avitaminóze, zácpě, silné menstruaci, k vyčištění infekčních ran a zvyšuje obranischopnost organismu. Není vhodný při onemocnění žaludkun a dvanácterníku.

RAJČE

-obsahuje hodně vitamínů a minerálů a má antibakteriální účinky. Použití při nemocích srdce, poruchách trávení a látkové výměny, avitaminóze, poštípání hmyzem a hnisajících vyrážkách a ranách.

ŘEDKVIČKY bílé i červené

-pomáhají při kašli, nechutenství, žlučových kamenech, k posílení menstruace a povzbuzují tvorbu mléka.

ČERVENÁ ŘEPA

-je výživná a posilující, má protirakovinné účinky, vhodná při horečce, chudokrevnosti, zácpě, onemocnění jater, zvýšené činnosti štítné žlázy, arterioskleróze,, na jizvy a nádory, při rakovinových onemocněních, poruchách menstruace a v klimakteriu.

CUKROVÁ ŘEPA

-léčí průdušky, andínu, astma, spalničky, zácpu, omrzliny, bolesti a měknutí zubů a kostí. Léčivá při spaleninách.

SALÁT

-má vysoký obsah minerálů a vitamínů, má zklidňující a hypnotické účinky a tlumí bolest. Použití při cukrovce, bolestivé menstruaci, nadměrné sexuální dráždiovosti, obezitě, nespavosti, onemocnění jater a žaludku, posílení tvorby mléka a k čištění pleti.

SOJA

-obsahuje vysoké množství vitamínů, minerálů, tuků a bílkovin, snižuje cholesterol, dobře působí na kosti a svaly, proti kornatění cév a urychluje rekonvalescenci.

ŠPENÁT

-léčí zácpu, leukémii, tuberkulózu, záněty žaludku a střev, a bolesti zubů.

ZÁZVOR

-použití při nechutenství, nevolnosti, zvracení, k posílení paměti.

ZELÍ

-má vysoký obsah vitamínů a minerálů, antibakteriální účinek. Používá se k posílení organismu, při chraptění a ztrátě hlasu, zácpě, cukrovce, obezitě, arterioskleróze, hemeroidech, onemocnění jater a plic, při kožních vyrážkách, popáleninách, poštípání hmyzem, zánětech kloubů, vysokém krevním tlaku.