S cílem usnadnit uživatelům používat naše webové stránky využíváme cookies. Kliknutím na tlačítko “OK” souhlasíte s použitím preferenčních, statistických i marketingových cookies pro nás i naše partnery. Funkční cookies jsou v rámci zachování funkčnosti webu používány po celou dobu procházení webem. Podrobné informace a nastavení ke cookies najdete zde.
Ok

» Orgány & Soustavy
Endokrinní - Hormonální systém

Mnoho tělesných funkcí je řízeno tzv. endokrinními žlázami (žlázami s vnitřní sekrecí), které pomáhají udržet harmonickou spolupráci různých částí těla. Endokrinní žlázy produkují chemické látky zvané hormony a předávají tyto látky do krevního oběhu. Ovlivňují tak vzdálené tělesné orgány a stimulují je k provedení specifických úkolů, například růstu, rozmnožování a řady dalších funkcí. Většina hormonů se účastní látkové přeměny. Hormony mají často tendenci vzájemně na sebe působit, aby dosáhly požadovaného výsledku.

Hormony

Hormony jsou chemické látky, které po těle roznáší vzkazy. Jsou tvořeny ve speciálních žlázách na různých místech těla, a pak přenášeny krevním oběhem k jiným tělesným buňkám, zvaným cílové buňky, kde působí. Žlázy zodpovědné za tvorbu a uvolňování většiny hormonů v těle se nazývají endokrinními žlázami. Jsou bez vývodů, protože uvolňují své sekrety přímo do krve, na rozdíl od exokrinních žláz, které uvolňují sekrety do žlázových vývodů, resp. kanálků.

Jak fungují hormony

Ve srovnání s nervovým systémem mají hormony obvykle pomalý nástup účinku, který pak přetrvává mnohem delší dobu. Platí to zejména pro hormony podílející se na nejzákladnějších celoživotních aktivitách, jakými je růst a rozmnožování. Všeobecně mají hormony tendenci se zaměřit na kontrolu a ovlivňování chemického složení cílových buněk, například určením poměru, ve kterém využijí látky z potravy a uvolní energii, nebo zda budou či nebudou tyto buňky produkovat mléko, vytvářet ochlupení nebo vykazovat jiné známky metabolických procesů.

Hormony tvořené nejdůležitějšími endokrinními žlázami mají obvykle velmi široké pole působnosti, působí prakticky v celém těle; příkladem je hormon inzulín nebo pohlavní hormony. Tělo však tvoří mnoho jiných hormonů, které působí mnohem blíže místu jejich tvorby. Příkladem takového lokálně působícího hormonu je chemická látka zvaná sekretin, který je tvořen v dvanáctníku jako odpověď na přítomnost potravy. Hormon pak cestuje na krátkou vzdálenost krví do blízké slinivky břišní (pankreas) a stimuluje ji k uvolnění velkého množství tekutiny (pankreatické šťávy), která obsahuje katalyzátory chemických reakcí (enzymy) nezbytné pro trávení. Jiným příkladem lokálně působícího hormonu je látka acetylcholin, která je tvořena vždy, když nerv přenáší povel ke stažení svalových buněk.

JÁTRA

Duchovní funkce:

Stav našich jater je přímo úměrný našemu pohledu na svět a stav žlučníku ukazuje na naši spokojenost.

Orgánové hodiny:

1. – 3. hodina

Zátěžové období: Březen, Duben

Funkce: Játra jsou biochemická továrna s největší regenerační schopností v těle a žlučník je často nazýván dirigentem všech ostatních orgánů, protože ovlivňuje celý trávicí trakt. Játra filtrují krev od toxinů, kontrolují hladinu krevního cukru, přeměňují uhlohydráty, bílkoviny a tuky, vyrábějí enzymy a žluč, která je potřebná ke zpracování tuků ve střevě. Játra jsou spolu se žlučníkem dvojicí strážců, kteří hlídají čistotu našeho organismu.
Další úlohou jater je bránit tvorbě sraženin v krvi. Játra jsou detoxikační orgán a reservoár krve. Rozkládají hemoglobin (krevní barvivo) červených krvinek, které splnily svoji úlohu a ukládají měď, železo a jiné stopové prvky, aby byly okamžitě k dispozici. Zacházejte se svými játry pečlivě. Poškodí-li se nenapravitelně, spěje vaše tělo ke konci a musíte ho navždy opustit.

Párový orgán: žlučník

Příznaky onemocnění:

Narušená energie jater a žlučníku (psychický projev):

  • Výbušnost,
  • nespokojenost,
  • tvrdohlavost,
  • puntičkářství,
  • zbrklost,
  • špatný zrak,
  • vředy na obličeji, bradavice na těle

 

Narušená energie jater a žlučníku (fyzický projev):

  • oslabený zrak, zarudnutí očí, slzení očí, záněty spojivek.

  • Vnitřní problémy, žaludeční a trávicí problémy, nechutenství

  • Bolesti hlavy a krční páteře (křeče v oblasti hlavy), migrény, epilepsie

  • Bolesti kyčlí, kuří oka a otlačky

  • Probouzení se v 1.-3. hodinu ranní

Co poškozuje dráhu jater:

  • Játra nejvíc zatěžuje stres, agrese, zlost, nenávist, závist…

  • Tavené sýry, tvrdé sýry, smažený sýr

  • Smažená vajíčka, uzeniny, škvarky, přemíra koření, alkohol, chemikálie v lécích

  • Přejídání a samozřejmě přemíra živočišných tuků a bílkovin ve stravě

  • Pečené – chleba a pečivo, kynuté těstoviny, lístkové těsto, sušenky zahušťují žlučové šťávy

Léčba:

Trpělivost, játra jsou nejlépe regenerovatelný orgán.

Pro nejrychlejší regeneraci nesmíme nemocný orgán vůbec zatěžovat nevhodnými činnostmi a potravinami, aby se mohl v klidu obnovovat a posilovat jeho funkci nejlépe bylinnými výtažky (viz. dále). 
Pro játra tedy platí žádné tuky a rafinované cukry, žádné bílkoviny živočišného charakteru. 
Jíst jen malé dávky především syrové a vařené zeleniny, ovoce a lehce stravitelných bílkovin jako jsou luštěniny, netučné mlékarénské výrobky (tvaroh, mléko), maso jen občas max. 3x do týdne (netučné ryby [filé, pangasius, ...], kuře).

Jíst 3-5x za den, poslední jídlo do 18-19 hodin.


Zakázané potraviny:

  • Tuky
  • Alkohol
  • Rafinované cukry a další kyselinotvorné potraviny (bílé pečivo)...
    Nejen že výrazně zatěžují játra, které je musí rozložit podobně jako tuky ale navíc okyselují organismus.
  • Červené maso je tučné s cholesterolem (vepřové, hovězí) - těžko stravitelné, vznikají plísně ve střevech. 
    Při dlouhém trávení takovýchto potravin vzniká také zahnívání, v tlustém střevě - vznikají toxiny, výrazně zatěžující játra.
  • Káva, černý čaj.

Prospěšné potraviny:

  • Zelenina - řepa, kyselé zelí, ( kyslé věci povzbuzují činnost jater), okurky, pórek, ředkvičky, mrkev, brokolice, cibule.
  • Ovoce - jablka, kiwi,. Lépe je vyhnout se moc sladkému ovoci jako jsou hrušky, hrozno... citróny, grepy ( povzbuzují činnost jater)
  • Ostatní - kroupy (jsou velice vhodné, podporují perystaltyku střev a obsahují vlákninu) dále otruby, ovesné vločky, jáhly, pohanka, rýže.
  • Bílkoviny - luštěniny, tofu, nízkotučné jogurty, tvaroh, ryby, drůbež.

 

Bylinky:

Hořké byliny – ostropestřec mariánský, řebříček, třezalka, rozchodnice růžová, pampeliška.

Vitamíny:

Selen, aminokyseliny, lecitin, vitaminy skupiny B a C.

PROHLÉDNOUT V ESHOPU


Vytvořeno systémem www.webareal.cz

MzY4ZjI0M