VÝHODY NÁKUPU. TIP: BESTSELLERYProsíme o kontrolu vašeho emailu, existuje možnost, že email s objednávkou, registrací či heslem mohl být nesprávně označen jako spam.

Vitální houby

Hlíva ústřičná - Pleurotus ostreatus

Hlíva ústřičná je houba, která svým ojedinělým složením lidskému zdraví jednoznačně prospívá a na organismus působí velmi blahodárně. Pravidelnou konzumací houby hlívy ustřičné dochází k regeneraci buněk a posilování imunitního systému.

Hlíva ústřičná obsahuje beta 1,3 D glukany, vitamíny, stopové prvky (železo, jód, selen, draslík atd.), mastné kyseliny, proteiny, steroly. V neposlední řadě je to také vláknina, která z těla odstraňuje usazené škodliviny. Díky těmto okolnostem je pravidelná konzumace hlívy ústřičné vynikající prevencí před různými civilizačními onemocněními.

Hlíva ústřičná zvyšuje obranyschopnost organismu, snižuje poruchy metabolismu cukru a tuku, zmírňuje chronické infekce, záněty a únavu, eliminuje strnulost šlach a končetin, odstraňuje bradavice virového původu, reguluje peristaltiku střev, upravuje krevní tlak,příznivě ovlivňuje funkci cévního systému, pozitivně působí při alergii, stresu a zátěži organismu, detoxikuje organismus, optimalizuje sílu životní energie, zpomaluje proces stárnutí.

Mimo všechny tyto pozitivní účinky je hlíva ústřičná velice chutná houba. Velmi snadno lze tak spojit příjemné s užitečným a hlívu přidávat do nejrůznějších pokrmů. V kuchyni se hlíva využívá jak mletá, tak i v podobě sušených plátků do hotových jídel, polévek a omáček. V minutkové kuchyni ji můžeme přidat do zeleninových a masových pokrmů či pod dušené a pečené maso. Tímto snadným způsobem dosáhneme výše zmiňovaných účinků přirozenou cestou. Houby jako Jidášovo ucho, Hlíva ústřičná a Shii také jsou velice vhodným doplňkem stravy.

 

Čaga - Inonotus obliquus

Siberian Chaga, Inonotus Obliquus, SIBIŘSKÁ ČAGA

Čaga je druh choroše – houby, rostoucí hlavně na břízách, zejména v Rusku na Sibiři. Houba je na povrchu černá, na řezu má tabákovité hnědavé zabarvení. Její průměr se pohybuje od 30 do 50 cm, váží 3 - 5 a více kg, roste 10 - 20 let.

Vyživuje se šťávami hostitele. Sbírá se pouze na podzim a na jaře, kdy má největší koncentraci účinných látek. Vyskytuje se i na jilmu, jeřabině, jasanu, ale léčivé účinky má právě čaga rostoucí na bříze.

Tato houba je vskutku legendární. Už ve starověku se některé houby používaly jako léčivé prostředky na různá onemocnění.

Dlouhodobým testováním a používáním v praxi bylo zjištěno, že droga má poměrně silné karcinostatické působení, hlavně v oblasti zažívacího traktu, je velmi účinná při léčbě zánětu žaludku, žaludečních vředů, onemocnění dvanácterníku, jater a sleziny, ulcerózní kolitidy a Crohnovy nemoci. Crohnova nemoc a chronická kolitida se výrazně lepší aplikacemi přípravku formou mikroklyzmatu, nejlépe večer po předešlém klyzmatu očistném.

Rovněž se užívá u lymfatických nemocí. Vzhledem ke spojitosti mezi zažíváním a kožními problémy působí jako osvědčený podpůrný prostředek při léčbě psoriázy, ekzémů, erytrodermie aj. kožních nemocech, neboť zlepšuje metabolismus na buněčné úrovni a tím zvyšuje odolnost organizmu. Posiluje nervový systém. Účinek drogy je komplexní a není tudíž nutné ji kombinovat s jinými bylinami.

Na generalizovaném působení drogy má hlavní podíl melanin, který má podobnou molekulární strukturu jako přirozený melanin člověka a má proto možnost bez překážek proniknout do struktury buňky a mít tak blahodárný vliv.

Nejlepšího efektu bývá dosaženo v počátečních stadiích onkologických onemocnění. V pokročilejších stadiích může zastavit další růst novotvaru, mírnit bolest a zlepšit celkový stav nemocného.
Nedoporučuje se souběžné podávání antibiotik, je velmi vhodné omezit příjem masitých a tučných potravin, konzerv, uzenin a čisté glukózy.
U lehčích zánětlivých onemocnění se doba užívání a léčby počítá na týdny, při onkologických nálezech je třeba dlouhodobého užívání 3-6 měsíců nebo i déle. Po třech měsících zařazujeme 7-14 denní přestávku.

Hericium erinaceus

známá také jako "Lvi hříva", je jedlá léčivá houba s potenciálními antikancerogenními vlastnostmi. Roste na dubu a buku v Evropě, Severní Americe a Asii. Vědecký zájem o ni vzrostl díky jejím bioaktivním látkám, jako jsou erinaciny a hericenony, které prokázaly pozitivní účinky v boji proti některým rakovinným onemocněním, zejména v gastrointestinálním traktu.

Výzkumy ukázaly, že výtažky z této houby mohou stimulovat imunitní systém, působit proti metastázám, chránit trávicí orgány, působit antioxidantně a vyvolávat apoptózu (programovanou buněčnou smrt) rakovinných buněk. Hericium erinaceus tedy nabízí široké spektrum antikancerogenních účinků díky svým složkám, včetně polysacharidů, lipidů a terpenoidů.

Zajímavé jsou i její neuroprotektivní vlastnosti, které mohou pomoci při léčbě nervových onemocnění. I přes potenciální přínosy v boji proti rakovině, klinické zkoušky zatím chybí a účinné látky a mechanismy jejich působení nejsou úplně pochopeny. Nicméně, s možností průmyslového pěstování by Hericium erinaceus mohlo být významnou součástí moderní biotechnologie založené na přírodních produktech.

Trametes versicolor

známá také jako Coriolus versicolor nebo "turecký ohon", je léčivá houba používaná po celém světě. Roste na kmeni stromů v různých klimatických oblastech, včetně Severní Ameriky.

Tato houba má antirakovinné vlastnosti a byla prozkoumána pro své schopnosti bojovat s rakovinnými buňkami. Extrakt z trametes versicolor dokázal v laboratorních testech zastavit růst různých typů rakovinných buněk, jako jsou buňky rakoviny prsu, děložního čípku, lymfomu, leukemie a jaterního karcinomu. Výtažky z této houby jsou selektivně toxické pro některé typy rakovinných buněk, ale bezpečné pro normální buňky.

Z trametes versicolor bylo izolováno mnoho sloučenin, které mají specifický dopad na rakovinné buňky. Mezi nejvýznamnější patří polysacharidy, jako jsou polysacharopeptidy (PSP) a Krestin (PSK), které mají imunomodulační vlastnosti, tedy schopnost upravovat imunitní odpověď organismu. Tyto látky aktivují imunitní buňky, podporují produkci důležitých imunitních signálů, jako jsou cytokiny, a snižují vedlejší účinky chemoterapie.

PSP, užívané v Japonsku a Číně jako běžná klinická praxe, ovlivňuje imunitní systém tím, že aktivuje určité signální cesty. PSK, široce používaný imunomodulátor, aktivuje různé typy imunitních buněk a má pozitivní účinky na potlačení nádorového růstu. Tyto polysacharidy fungují jako stimulátory imunitního systému a ukázaly se být účinné ve spojení s tradiční protirakovinnou terapií.

Navzdory těmto nadějným výsledkům v laboratorních a zvířecích modelech, klinické zkoušky u lidí jsou mnohem méně jednoznačné. Zatímco některé studie ukazují zlepšení při léčbě například plicní a prsní rakoviny, jiné neukázaly výrazný rozdíl ve výsledcích mezi pacienty užívajícími tyto extrakty a těmi, kteří je neužívali.

Shrnutí, trametes versicolor je užívána jako doplněk k imunoterapii proti rakovině a je součástí několika komerčních léčiv. Zatímco je jasné, že má určité účinky na posílení imunitního systému, je třeba dalšího výzkumu k objasnění přesných mechanismů, jakými tyto sloučeniny působí proti rakovinným buňkám